Пластилинска машина за деца. Како да направите машина за пластилина или глина.

 1. Организација на работен простор
 2. Како да се направи воена опрема?
 3. Машини за вакуум за противпожарна служба
 4. Извајајте, се тркалаат, затегнете
 5. Во случај на пожар, јавете се на 101
 6. Потребни материјали:
 7. Потребни материјали:
 8. Како да направите автомобил од пластилина
 9. Како да се слепи од пластичен камион
 10. Како да се слепи од тркало од пластелин

Кога детето веќе значително се зголеми, понекогаш се поставува прашањето како да се направи автомобил од глина, бидејќи глината може да се смета за одлично средство за организирање на слободното време на детето.

Кога се осврнувате на информациите прикажани подолу, ќе најдете одговори на следниве прашања:

 • како да се направи автомобил;
 • на која возраст детето може да прави ракотворби;
 • како да се организира работно место малку господар

Секако, запознавањето на детето со глина може да се одвива на која било возраст, но подобро е да се проучува директно од овој материјал дури по 2 или дури 3 години.

Во оваа ера, малите господари веќе можат да се мачат и варат глина самостојно, да формираат различни форми на него (круг, квадрат, итн.).

Организација на работен простор

Со цел процесот на лиење да биде најудобен не само за бебето, туку и за мајката, се препорачува да се обрне внимание на следните точки при организирање на работното место:

 1. Креативниот процес мора да се одвива на масата. Ова може да биде или обична кујна или специјална детска маса. Благодарение на производителите на производи за деца, изберете маса која ќе поднесе жалба до малиот господар, не е тешко. Во никој случај не смее да му се дозволи на детето да извира на кревет, на софа или на подот.
 2. Би било убаво да се добие специјален одбор за моделирање, како и нож (оџак) за сечење глина. Одборот може да се купи во која било продавница за снабдување со канцелариски простор, а пластичен нож за сечење, по правило, доаѓа во комплет со глина.
 3. Би било корисно ако бебето најпрво може да се запознае со примерот на она што тој мора да го изработи. За да го направите ова, доволно е да имате пред вашите очи слика за тоа што треба да му се случи (цвет, снег, автомобил, гасеница итн.).

Како да се направи воена опрема?

Со цел да се направи воен камион со свои раце, треба глина само 2 бои - зелена и црна.

Размислете за процесот на моделирање во фази: Размислете за процесот на моделирање во фази:

 1. 4 идентични парчиња се одделени од црна пластилина користејќи пластичен оџак. Понатаму, тркалата на идниот камион се формираат од добиените празнини. Патем, со помош на чепкалка за заби можете да извлечете дискови на тркала.
 2. Користење на зелена глина, sculpt на телото. За да го направите ова, се формираат 5 правоаголници, од кои 1 ќе бидат основата на машината од глина, а останатите 4 ќе бидат нејзини страни. Големината на бројките мора да се определи независно врз основа на големината на идниот камион и веќе подготвените тркала.
 3. Понатаму, фигура во облик на плоштад, кој ќе служи како кабина на идниот автомобил, е обликуван од зелена пластилина. На ист начин како и пред (со помош на чепкалка за заби), фаровите, вратите, прозорците и другите елементи се повлекуваат во близина на кабината.
 4. Конечно, пристигна моментот на составување на воен камион: страните на телото се прицврстени на основата на телото, кабината е прицврстена на предната страна, резултирачката конструкција се поставува на тркалата.

Занаети се подготвени! Доколку сакате, може да се надополни со приколка. Приколката е оформена по аналогија со самиот камион, со исклучок на фазата на креирање на кабината.

Можете да експериментирате со боите на камионот. На пример, направете ја кабината жолта и телото црвено. Сето тоа зависи од фантазијата и боите на малиот автор.

Машини за вакуум за противпожарна служба

Со цел да се направи оган камион од глина, потребен ви е изворниот материјал од 3 бои. Имено: црно, црвено и бело.

Првично украсени тркала Првично украсени тркала. За да го направите ова, од парче црна пластелин е одделено 6 идентични парчиња со големина на грашок. Пластинот се загрева, а од него се формираат тркала. Со помош на чепкалка за заби на тркала, тркалата се симулирани.

Следно, земете бар од црвена глина, од која е кабината и телото на идниот оган камион. За телото ќе му требаат 2/3 од парчето, а за кабината - останатите 1/3. Фигура е формирана од помало парче во форма на квадрат, а од поголема - во форма на правоаголник. Предните светла, прозорците и вратите на кабината може да се нацртаат со помош на чепкалка за заби, или можете да ја излите од бела пластилина.

Резултирачките празнини се меѓусебно поврзани, а претходно подготвените тркала се заглавени за нив.

Сега можете да го направите моделирањето на додатоците својствени на овој вид специјална машинерија. Станува збор за пожарот и цревото.

За да се направи скалило, неопходно е да се формира рамен правоаголник од бела пластилина, на кој ќе се фиксираат главните елементи - оградите и потпорните чекори. Овие компоненти на пожарното бегство се направени од црна глина. Откако тие се подготвени, да се соберат на структурата не е тешко.

Како е направено цревото? Тенок знамел се валани од мало парче бела пластилина, која треба да се свитка во форма на куќа на полжав (во круг).

На крајот од процесот, скалата е фиксирана на горниот дел на телото, а валаното црево е настрана. Оган камион подготвен!

Често, познавањето на возрасните за пластилин е ограничено на вештините за моделирање на печурки, цвеќиња и куќи. Сепак, детето такви видови уметност брзо се досадува. Така што вашата мала не губи интерес, ние ви нудиме неколку работилници за тоа како да направите автомобил од глина. Овој трик треба да му се допадне на млад човек.

Извајајте, се тркалаат, затегнете

Дури и пред 30 години, ниту еден од нас не можеше да помисли дека изборот на глина би можел да го поткопа обичниот купувач. Каков вид на материјали за моделирање денес не излезе со производителите да привлечат што повеќе обожаватели! Ова е вообичаено добро позната тврда пластилина и мека маса, слична на тестото наречено PLAY-DOH, па дури и топчести материјали. Секој од нив е добар на свој начин и, несомнено, е корисен во детската креативност.

Темата на денешниот разговор не е лесна, бидејќи се обидуваме да разбереме како да направиме автомобил од пластилина. И тука не можете да сторите без да ги одберете вистинските материјали:

 • Ако сакате да создадете вистински волуметриски занаети, за жал, топката глина ќе треба да се напушти. Овој материјал е посоодветен за апликации, украсување и скулпција на мали десктоп играчки.
 • Мека маса на PLAY-DOH, иако денес е најпопуларна, исто така не е добар избор, ако планирате да извадите многу мали детали во вашата работа. Сепак завршени занаети од таков материјал ќе биде исклучително тешко да се уништи. Оваа пластилина има тенденција да се зацврсти со долготрајна интеракција со кислород.
 • Тешката пластилина, позната од советско време, веројатно е најлесната и најсигурната опција. Иако тој се тркала сосема тесни, но држи совршено.

Се разбира, покрај пластилин, ќе ви требаат и други детали за моделирање, но ова ќе се дискутира подетално во нашите мастер класи. Па, да почнеме.

Во случај на пожар, јавете се на 101

Помлади деца предучилишна возраст лекциите ќе бидат корисни за тоа како да изгорат оган од глина. За време на такво заедничко поминување, вие, како родител, може да му кажете на детето, зошто ви е потребна професијата пожарникар, зошто е опасно да се игра со совпаѓања и врз основа на која работи овој тип на возило.


Потребни материјали:

 • глина: црвена, жолта, црна, бела и сина;
 • фигуран нож;
 • одбор за скулптура.

Опис на процесот:


Ние дизајнираме патничко возило со дете

Оваа лекција ќе покаже како да го обликувате редовниот патнички автомобил од глина во фази. Плаќај го овој занает посебно внимание , ако вашето дете не е доволно старо да ја направи целата работа сам. Предностите на таков машина за пластилина се дека неговиот главен состав се состои од големи делови и многу малку мали.


Потребни материјали:

 • црвена, сина и црна глина;
 • одбор за скулптура;
 • фигуран нож.

Опис на процесот:


Работа со глина - креативна. Неверојатни шарени решетки лесно се претвораат во нешто - само сакате! Ајде да дознаеме како да направиме автомобил од глина. Машината е комплицирана техника, додека машината за пластилина ќе биде малку поедноставна. Извонредни инструкции: пластичен спортски автомобил, пластичен камион и видео со пластични автомобили. Разговарајте за деталите за работата со детето, направете неколку празни места и одберете опсег на бои во секое од инструкциите.

Спортски автомобил шема број 1:

Значи, шемата е прилично едноставна.

Значи, шемата е прилично едноставна

1. Прво треба да се тркалаат густа колбасница (цилиндер) - ова ќе биде телото на нашиот спортски автомобил.
2-3. Потоа извртувајте ги двете плочки, земајте ги алатите: пластичен нож или обичен мерни влакна, а исто така и одвртете ги капките од рачката. Ставете го капачето на првата торта - така да ги исечете тркалата. Користејќи владетел, пресечете правоаголник од втората торта - тоа ќе биде крило (спојлер)
4. Користете ги истите манипулации за отсекување на останатите делови: очила, бела лента на хаубата и багажникот. Превртете го тркачот за глава.
5. Ние се стави заедно

Пластична камионска шема број 2:

Убава машина, шема број 3:

Направете го тоа така што детето сака не само да вложи напор, туку и да го обликува точниот стандарден модел. Запомнете дека работата со глина помага развојот на размислување кај децата и е препознаен како сериозен педагошки метод. Почесто го користите и детето ќе стане развиена хармонична личност!

Од глина, може да слепо речиси ништо. А сепак: што е првото нешто што сакате да го следите на секое момче?
Се разбира, автомобилот! Сепак, многу е можно оваа девојка да биде интересно.

Еве неколку едноставни шеми за да го научите ова и пренесете ги вештините на вашето дете - нема да има ограничување на неговото задоволство!

Ајде да научиме како да направиме пластилин автомобил.

 • Клеј различни бои.
 • Нож за сечење глина (како алтернатива, нож за еднократна употреба).
 • Зачини за чевли за цртање дополнителни детали или контура.
 • Калапи за производство на делови, како што се тркала. Во принцип, многу многу предмети можат да послужат како таква форма: капи, тапи, тикви, прстени, со еден збор - нешто може да се најде.

Како да направите автомобил од пластилина

Како да направите автомобил од пластилина

Подгответе глина во три различни бои. Телото на автомобилот може да биде со боја што ви се допаѓа најдобро - но тркалата, се разбира, треба да бидат црни.

Третата боја е потребна за очилата: соодветна бела, сива, сина или друга светлина.

Земете мало правоаголен парче глина. Со прстите, ги скршиме аглите и правиме вдлабнувања од двете страни: од онаа каде што треба да се наоѓа аспираторот и од задната страна, така што машината може да ја добие посакуваната форма.

Користете чепкалка за заби, обележете ги полукружните контури за четирите тркала. Користете нож за да направите мали вдлабувања во овие места.

Извадете ја црната глина. Користење на калапи, или рачно, со помош на чепкалка за заби, прави тркала. Вметнете ги во жлебовите во случајот.

Исечете четири правоаголници од валани светлина пластилин - за прозорци. Имајте на ум дека страничните прозорци мора да бидат подолги од предниот и задниот дел. Лепак на стаклото на вистинските места.

Додајте ги потребните детали. Можете да направите странични ретровизори од мали парчиња пластилина.

Четка за заби го обликува багажникот, додадете мали светли овали, фарови, држете се на светло кригла во центарот на секоја гума.

Направете бришачи од тенки ленти од глина или дополнителни елементи: истите чепкалки за заби, мешавини, жица итн.

Автомобилот е подготвен!

Како да се слепи од пластичен камион

Како да се слепи од пластичен камион

Потребен ви е пластилин од четири бои: боите по ваш избор за производство на телото и кабината, црно за гуми, светло за прозорци, фарови и централен дел од тркалата.

Слепо тело. Ова може да се направи во близина различни начини , но најзгодно ќе биде следното: земете цигла од пластилин со големина која сакате да ја видите во иднина. Поделете ја лентата на две половини хоризонтално. Исечете го средината на горниот дел, така што остануваат само ѕидовите на телото и ги зајакнуваат во првата половина.

Веќе запознаени со нас - со користење на калапи - направете шест тркала. На црни гуми сеуште се држат на јадрото-јадрото.

Потоа ставете ги тркалата на двете страни на натпреварот, чепкалка за заби, стапче од шекерче, или нешто друго триаголник.

Главната работа е што стапчето беше малку поголемо од ширината на телото (но не и значително!). Земете две стапчиња со тркала и ставете тело на нив. Ако сте направиле се што е во право, треба да добиете количка на четири тркала.

Направете кабина од две правоаголни решетки од глина. Тоа треба да излезе од обликот на обратен G. Внимавајте на пропорциите! Ширината на кабината мора да одговара на телото, а висината мора да биде малку повисока.

Ставете ја кабината на третото стапче со тркала. Лепило до телото.

Додадете ги сите потребни детали: стакло, фарови. Сокријте ги врвовите на стапчињата, кои носат тркала, со помош на мали парчиња глина. Пополнете го автомобилот со товар и уживајте во резултатот со вашето дете!

Како да се слепи од тркало од пластелин

Како да се слепи од тркало од пластелин

Направете тркачки автомобил, благодарение на неговата удобна рационална форма дури и полесно! Пластилин ќе треба само три бои: главната боја на автомобилот, бела за делови и црна за гуми.

Извадете ја овална колбас од основната боја. Основата за автомобилот е подготвена!

Користењето на формата прави четири тркала. Не заборавајте дека предните тркала треба да бидат малку помали од задниот дел!

Прицврстете ги тркалата на телото, ставајќи ги на едно парче глина.

Исечете долга лента од бела глина и ја истегнете по должината на машината.

Од истата црна пластилина можете да направите глава на тркач. Направете дупка во средината на автомобилот за да ја ставите таму.

Останува само да се додаде задно крило. Лепак рамни правоаголници на претходно подготвени пластични топчиња. Па, тоа е сè - речиси како вистински!

Советите тука се основа и основа, но можете да ги оставите деталите на ваша дискреција. На пример, нема ништо лошо во користењето повеќе бои, со што автомобилот станува шарено. Можете да се обидете како дизајнер и декорација на вратите и багажникот со цвеќиња или прекрасни шарени дизајни.

Можете да направите антени или други делови од вашиот автомобил од различни дополнителни материјали (копчиња, риболов, жица, натпревари, сува тестенини и многу повеќе). Не заборавајте да ја поправите обликот на машината при вајање, мазни агли, точни неточности - затоа што благодарение на еластичноста на материјалот воопшто не е тешко!

Скулптирањето од пластининот не е само многу интересно, но исто така многу корисно. Калапот развива детска имагинација, генијалност и фини моторни вештини, и затоа не е само можна, туку и многу пожелна активност за деца на предучилишна возраст.

Sculpt и игра со задоволство!

Дали во арсеналот на играчки минијатурен автомобил, направен со свои раце, нема да одбие ниту едно момче. Најлесен начин да се создаде модел на глина. Девојките, исто така, ќе се допаѓа оваа активност, бидејќи тие исто така ќе сакаат да се обидат да создадат машина за нивната мала кученца.

Оваа лекција дава детални визуелни инструкции како да направите мал автомобил од глина. Како главна боја, можете да користите апсолутно било која опција која е пријатна за детето или е достапна. Акциите дадени во оваа господарска класа вклучуваат работа со мали детали, што е многу корисно за развивање на детските прсти на децата и за способноста да се координираат активностите.

1. Најверојатно, кога моделирате автомобил, нема да можете да правите без бела, црна и жолта глина. Многу мали количини на овие бои ќе бидат потребни за да се создадат прозорци, тркала и фарови. Главното тело може да биде црвено или било кое друго, но овој материјал се троши најмногу.

2. Свиткајте ја јајце сликата од пластилина со избрана боја.


Свиткајте ја јајце сликата од пластилина со избрана боја

3. Притиснете го поостриот дел од занает малку со показалецот, формирајќи го жлебот, треба да се појават контурите на шофершајбната и хаубата на автомобилот.


Притиснете го поостриот дел од занает малку со показалецот, формирајќи го жлебот, треба да се појават контурите на шофершајбната и хаубата на автомобилот

4. Ставете мала бела торта наместо шофершајбната, обележете го работ на хаубата со работ на чепкалка за заби, ставете две кружни фарови.


Ставете мала бела торта наместо шофершајбната, обележете го работ на хаубата со работ на чепкалка за заби, ставете две кружни фарови

5. Се тркалаат четири мали црни топки.


Се тркалаат четири мали црни топки

6. Израмните секоја од подготвените црни делови со прстот, во средиштето место жолт грашок, направи околу целиот периметар на реките со помош на пластична шпатула за моделирање. Овие ќе бидат тркалата на идниот автомобил.


Овие ќе бидат тркалата на идниот автомобил

7. На дното на машината од двете страни притиснете две жлебови со широката страна на пенкало со топчести точки, тие се неопходни за да се приспособат на тркалата.


На дното на машината од двете страни притиснете две жлебови со широката страна на пенкало со топчести точки, тие се неопходни за да се приспособат на тркалата

8. Вметнете ги тркалата во подготвените ќелии.


Вметнете ги тркалата во подготвените ќелии

9. Шлапни бели палачинки на грбот и страни на автомобилот. Прикачи и огледала од двете страни.


Прикачи и огледала од двете страни

10. Завршената машина може да се постави во фрижидер 1 час за да се зајакне занаетот.


Завршената машина може да се постави во фрижидер 1 час за да се зајакне занаетот

Конечниот облик на занаети.

Нашиот прекрасен и смешен автомобил е подготвен за патување! Сега знаете како да направите автомобил од глина со свои раце. Следниот пат кога ќе може да се запознаете со мајстор класа на sculpting на лице. Зачленете се на нашите ажурирања, ги развиваме вашите деца и ги подобруваме вештините за моделирање со нас, има уште многу интересни работи напред!

Не заборавајте да кажете за овој занает на вашите пријатели, бидејќи таа во голема мера може да им помогне.

Како да се направи воена опрема?
Како е направено цревото?
А сепак: што е првото нешто што сакате да го следите на секое момче?

Новости

Как ухаживать за лицом после 30 лет: список запретов


Как ухаживать за собой


Как заставить себя начать ухаживать за собой?
Каждый вкладывает свой смысл в понятие " ухаживать за собой ". Вот мне исполнилось 30 лет и я расширяю это понятие. Я также как и Вы не особо люблю уход: не люблю краситься (честно, и не люблю) - моя

Вера Брежнева о своих секретах красоты
Талантливая певица, русская Брижит Бардо и самая стильная и сексуальная женщина России, безусловно, одна из ярчайших звезд современной русской эстрады – красавица Вера Брежнева в свои 34 года потрясающе

Лучшие советы по уходу за собой для девушек
Как всегда оставаться красивой даже в самых сложных ситуациях и тратить гораздо меньше времени и сил на уход за собой, но при этом всегда оставаться привлекательной? Если вы хотите знать ответы на эти

15 лучших средств по уходу за собой
Как почувствовать себя королевой, если с утра приходится тщательно маскировать прыщи, а к вечеру невозможно от усталости стоять на ногах? Попробуйте бороться с проблемами «домашними» средствами. Если

Как ухаживать за собой во время беременности
Как остаться красивой, не навредив при этом малышу. Уход за телом Сейчас самое время сделать ставку на увлажнение кожи. При этом помните, что ваш организм стал более восприимчивым

Натуральный уход за собой: красота и здоровье
Привет, дорогие читательницы! В последнее время моя жизнь наполнена совершенно волшебными знакомствами — вдохновляющими, помогающими открыть в себе что-то новое, чему-то научиться. Сегодня расскажу

Бюджетные аптечные средства по уходу за лицом. - Семейный портал Family-and-i: Все о семье, детях и не только.
Ухаживая за своим лицом и при этом, используя недорогие бюджетные аптечные средства, можно достигнуть очень заметного положительного результата. В этой статье мы подробно расскажем, что это за средства

Как правильно ухаживать за собой
Большое количество женщин категорически отказывается ухаживать за собой, объясняя это недостатком средств и времени. Такие дамы жалуются на отсутствие личной жизни и внимания со стороны мужчин. А между

 • Оформление торжеств
  21.11.2014
  Оформление торжеств

  Оформление мероприятий цветами и декорация тканью: свадьбы, юбилеи, торжества, корпоративные вечеринки, выставки, конференции, семинары, презентации.Правильная организация праздников и планировка работы для Вас и Ваших сотрудников — это залог успешного развития бизнеса. Мы предоставим полный комплекс услуг по оформлению специальных мероприятий любого масштаба. Опыт наших проектов по-своему индивидуален. Мы готовы предложить именно... 
  Читать полностью

Статьи о цветах
 • Свадебные букеты
  Свадебные букеты

  Безумное счастье воссоединения в браке, прекрасная церемония, счастливые лица гостей… Несомненно, свадьба... 
  Читать полностью

 • Роль и значение цветов в нашей жизни
  Роль и значение цветов в нашей жизни

  Еще с давних времен цветы в жизни людей играли огромную роль. Они всегда ассоциировались с любовью, радостью, хорошим... 
  Читать полностью

 • История цветов
  История цветов

  Искусство украшать живыми цветами, листьями, ветками, плодами и другим декоративным материалом праздничные процессии,... 
  Читать полностью

 • Цветочные традиции в Европе
  Цветочные традиции в Европе

  В Западной Европе в XIV в. распространилась мода на ароматы, а вместе с ней и на небольшие букетики из пахнущих цветов.... 
  Читать полностью

 • Цветы для свадьбы
  Цветы для свадьбы

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. Букет из белых роз тонко подчеркнет красоту... 
  Читать полностью

 • Цветочный этикет
  Цветочный этикет

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. При этом очень важно соблюдать цветочный... 
  Читать полностью