Кој е амбидектер или левак и десница

 1. Автор на публикации
 2. x64 (aka andi)

Зборот "ambidextr" потекнува одамна. Дојде до нас од средниот век. Воини кои знаеја да се борат со левата и десната рака беа повикани. Вредноста на оваа вештина беше одлична - шансите да се победи се зголеми, бидејќи воините можеа да се борат со два меча во исто време. Тешко е да се каже дали самите си ја развиле оваа вештина, преку тешка обука, или оваа способност што ја имале од раѓањето, но тоа се случи откако тој збор се појави.

Тешко е да се каже дали самите си ја развиле оваа вештина, преку тешка обука, или оваа способност што ја имале од раѓањето, но тоа се случи откако тој збор се појави

Многумина ќе се запрашаат на прашањето: "Ова е карактеристика својствена или развиена од обука". Научниците велат дека децата од раѓање се сите амбидексери. И само под влијание на родителите, ја губат способноста да ги држат двете раце во иста мера. Лажицата е префрлена на десната рака на детето, исто така се учат да пишуваат со десната рака. Некаде во четири години, детето ја губи способноста подеднакво да ги поседува двете раце.

Што не е во ред со тоа? Ништо Тоа е само дека детето се развива повеќе од левиот мозок. Таа е одговорна за логиката. И вистинскиот, кој е одговорен за чувствата, емоциите и интуицијата, се развива помалку.

Ако хемисферите работат подеднакво и хармонично, тогаш оваа состојба на мозокот се нарекува амбидектерност. Таквите луѓе се добро развиена сензуалност и интуиција. Во исто време, тие имаат аналитички начин на размислување. Како по правило, таквите луѓе се опремени со посебен талент. Познати амбидексери: уметник Леонардо да Винчи, гитарист Џими Хендрикс, академик Андреј Сахаров, американски политичар Бенџамин Франклин, инженер-физичар Никола Тесла, американски актер Том Круз, компајлер на објаснувачкиот речник Владимир Дал.

Познати амбидексери: уметник Леонардо да Винчи, гитарист Џими Хендрикс, академик Андреј Сахаров, американски политичар Бенџамин Франклин, инженер-физичар Никола Тесла, американски актер Том Круз, компајлер на објаснувачкиот речник Владимир Дал

И покрај фактот дека ambidexterity е вродена функција, некои од уникатните квалитети може да се разработи со голема желба. Го тренира мозокот.

Сакате да пробате? Земете молив во две раце, во исто време нацртајте круг - со една рака и квадрат - со другиот. Потоа комплицирајте ја задачата, започнете со цртање комплексни геометриски форми. Друга ефикасна вежба за обука е да ги направите сите вообичаени нешта со левата рака (ако сте во право). Започнете да пишувате со раката што никогаш не сте ја напишале. Вежбите се едноставни, но ефективни.

Роден е Амбидекстра. Фактот што со текот на времето луѓето можат да пишуваат или да земаат предмети со десната рака не ги прават со десница. Тие имаат поинаква функција на мозокот. Овие луѓе мислат "амбидекстрал", односно во слики. Поради оваа причина, малите деца се тешки во основното училиште. Не треба да постои фигуративна форма на мастеринг на материјалот. Дете амбидексерот ќе почне да чита подоцна од другите деца, ќе му биде тешко да учи и да се сеќава на правилата, бидејќи не може да го замисли и затоа не може да го разбере.

Многу е тешко за Амбидекстра да предава странски јазик. Ова е тежок период за родителите, за наставниците и, се разбира, за самиот дете. Во средно училиште ќе стане малку полесно, но со апстрактни концепти ќе има проблеми. Тешко е за таквите деца брзо да одредат каде се наоѓа правото и каде се наоѓаат правците на светот во однос на едни со други. Тие исто така не секогаш го движат теренот. Но, за математиката, тоа е во ред. Тие сметаат дека бавно, но ретко погрешно. Сè што може да се замисли во нивната имагинација е лесно за нив.

Голем плус на амбидексери е дека тие можат да направат неколку работи без тензија во исто време. Гледањето вести на телевизија, читањето на книга и извршувањето на некои домашни работи е сосема нормално за нив. Но, концентрирањето на нешто сам е тешко за нив. Децата не можат да направат едно нешто подолго време, тие често полетуваат и прават нешто за себе. И ова е проблем, особено кога детето е мало. Децата не се многу вредни, а амбидексерите се двојно така. Ова може да биде пречка во учењето.

Ова може да биде пречка во учењето

Во детството, Ambidextra лесно може да се идентификува со сите овие знаци. Тие не се грижат што да прават. Тука, тие се разликуваат од левичари и десничари. Но, тие го земаат примерот на родителите, нивните упатства и ќе прават како што прават. Ambidextras не се спротивставени, иако тие лесно се нервираат и неизбалансирани. Невозможно е да се каже дали е плус или минус, тоа е токму она што е. И ова мора да се разгледа.

Автор на публикации

не е онлајн 2 дена

x64 (aka andi)

Коментари: 2843 Публикации: 395 Регистрација: 02-04-2009

Што не е во ред со тоа?
Сакате да пробате?

Новости

Как ухаживать за лицом после 30 лет: список запретов


Как ухаживать за собой


Как заставить себя начать ухаживать за собой?
Каждый вкладывает свой смысл в понятие " ухаживать за собой ". Вот мне исполнилось 30 лет и я расширяю это понятие. Я также как и Вы не особо люблю уход: не люблю краситься (честно, и не люблю) - моя

Вера Брежнева о своих секретах красоты
Талантливая певица, русская Брижит Бардо и самая стильная и сексуальная женщина России, безусловно, одна из ярчайших звезд современной русской эстрады – красавица Вера Брежнева в свои 34 года потрясающе

Лучшие советы по уходу за собой для девушек
Как всегда оставаться красивой даже в самых сложных ситуациях и тратить гораздо меньше времени и сил на уход за собой, но при этом всегда оставаться привлекательной? Если вы хотите знать ответы на эти

15 лучших средств по уходу за собой
Как почувствовать себя королевой, если с утра приходится тщательно маскировать прыщи, а к вечеру невозможно от усталости стоять на ногах? Попробуйте бороться с проблемами «домашними» средствами. Если

Как ухаживать за собой во время беременности
Как остаться красивой, не навредив при этом малышу. Уход за телом Сейчас самое время сделать ставку на увлажнение кожи. При этом помните, что ваш организм стал более восприимчивым

Натуральный уход за собой: красота и здоровье
Привет, дорогие читательницы! В последнее время моя жизнь наполнена совершенно волшебными знакомствами — вдохновляющими, помогающими открыть в себе что-то новое, чему-то научиться. Сегодня расскажу

Бюджетные аптечные средства по уходу за лицом. - Семейный портал Family-and-i: Все о семье, детях и не только.
Ухаживая за своим лицом и при этом, используя недорогие бюджетные аптечные средства, можно достигнуть очень заметного положительного результата. В этой статье мы подробно расскажем, что это за средства

Как правильно ухаживать за собой
Большое количество женщин категорически отказывается ухаживать за собой, объясняя это недостатком средств и времени. Такие дамы жалуются на отсутствие личной жизни и внимания со стороны мужчин. А между

 • Оформление торжеств
  21.11.2014
  Оформление торжеств

  Оформление мероприятий цветами и декорация тканью: свадьбы, юбилеи, торжества, корпоративные вечеринки, выставки, конференции, семинары, презентации.Правильная организация праздников и планировка работы для Вас и Ваших сотрудников — это залог успешного развития бизнеса. Мы предоставим полный комплекс услуг по оформлению специальных мероприятий любого масштаба. Опыт наших проектов по-своему индивидуален. Мы готовы предложить именно... 
  Читать полностью

Статьи о цветах
 • Свадебные букеты
  Свадебные букеты

  Безумное счастье воссоединения в браке, прекрасная церемония, счастливые лица гостей… Несомненно, свадьба... 
  Читать полностью

 • Роль и значение цветов в нашей жизни
  Роль и значение цветов в нашей жизни

  Еще с давних времен цветы в жизни людей играли огромную роль. Они всегда ассоциировались с любовью, радостью, хорошим... 
  Читать полностью

 • История цветов
  История цветов

  Искусство украшать живыми цветами, листьями, ветками, плодами и другим декоративным материалом праздничные процессии,... 
  Читать полностью

 • Цветочные традиции в Европе
  Цветочные традиции в Европе

  В Западной Европе в XIV в. распространилась мода на ароматы, а вместе с ней и на небольшие букетики из пахнущих цветов.... 
  Читать полностью

 • Цветы для свадьбы
  Цветы для свадьбы

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. Букет из белых роз тонко подчеркнет красоту... 
  Читать полностью

 • Цветочный этикет
  Цветочный этикет

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. При этом очень важно соблюдать цветочный... 
  Читать полностью