Како да се измешаат смарагд боја. Кои бои се мешаат за да се добие виолетовата боја

 1. Примарни бои на спектарот
 2. Како да станете пурпурна со цијан, сина или магента
 3. Како да се виолетова од чисто сина и црвена боја

Креирај виолетова боја со мешање на други бои на боја не е секогаш можно. Кога бевме на училиште, научивме дека со цел да станеме виолетови, неопходно е да се мешаат сини и црвени бои, иако, и покрај очекувањата, комбинациите на овие бои обично доведуваат до марун или пурпурно-сива досадна нијанса.

Во оваа статија, ќе ги научите триковите со кои можете да ги добиете совршените виолетови и виолетови нијанси.

Примарни бои на спектарот

Мешањето на сина и црвена боја за да добие виолетова боја треба да се запомни дека:

 1. Ако додадете повеќе црвено, ќе добиете црвена боја;
 2. Ако додадете повеќе сина боја, можете да направите виолетова, која ќе биде повеќе посветена на заситената боја на јоргованот;
 3. Со мешање на различни комбинации од чисти бои, можете да добиете виолетова боја со различни нијанси;
 4. Поретко е да се користи црвена, но ладна сенка. Ако земете топло црвено, што е близу до (портокалова), тогаш во овој случај добивате кафеава боја;
 5. Потребно е да се избегне сина боја со зеленикава нијанса.

Како да станете пурпурна со цијан, сина или магента

1. Прво треба да купите магента. Главната причина зошто мешањето на сини и црвени бои не го носи неопходното пурпурно светли бои , е тоа сино и зелена боја апсорбира црвена боја, додека сината боја апсорбира зелено и црвено.

Ова се објаснува со фактот дека очите ја согледуваат бојата како комбинација на сина, зелена и црвена боја (затоа се разликуваат 3 основни бои), иако останува малку сина и црвена што очите можат да ја видат, па затоа мозокот толкува комбинација на бои, Тој го смета ова пурпурно речиси црно.

Ако го погледнете од другата страна, апсорбирајќи ја исклучиво зелената боја на магентата, нашиот вид ви овозможува да видиме значителен дел од црвено и сино. Ако се меша со мала количина на сина или цијан која апсорбира само црвена светлина, вашиот мозок ќе добие разумен сигнал од нервните завршетоци и малку послаб сигнал од нервните завршетоци кои се чувствителни на црвено. Така, една личност гледа виолетова!

 • Магента е една од главните "субтрактивни" бои кои се користат во работата на принтери и графички дизајн (заедно со цијан и жолт). Треба да барате боја, која содржи пигмент PV19 или PR122, но не PW (бела), а не PB (сина).
 • Кога купувате уметничка боја, може да се спореди со магентата на печатарско мастило. Неопходно е да се испечати примерокот и да се однесе до продавницата со вас.
 • Познато е дека магентата се однесува на основната боја и не може да се добие со мешање на други бои. Ако, на пример, се меша со жолта магента, добивате цела низа портокалови и црвени нијанси. Ако магентата се меша во различни пропорции со цијан, тогаш ќе излезе многу виолетови / сини нијанси.

2. Следно, треба да ја измешате магентата со тиркизна или светла сина боја што ја имате. Секоја сина боја или цијан ќе направи, но така да не е зеленикава или придушена. Прво, додадете малку сино и додадете малку по малку пред да ја добиете саканата нијанса на виолетова боја. Биде исклучително внимателен, не се валкани, бидејќи задачата не е лесна.

Како да се виолетова од чисто сина и црвена боја

1. Прво, треба да одредите дали вашите сини и црвени бои се "чисти". Мешавината на сина и црвена не секогаш ја дава посакуваната нијанса поради фактот дека бојата може да се состои од не една, туку од различни бои.


На пример, цевка од црвена боја содржи и жолти и портокалови пигменти, а цевка од сина боја содржи жолта и црвена боја. Кога сините и црвените се мешаат, кои не припаѓаат на "чистата", ќе завршите со валкана пурпурна или кафеава боја.

 • Потребно е да се подигне црвена боја, во која нема жолти и портокалови нијанси, бидејќи при мешање на овие бои со сина, се создава кафеава боја.
 • Ние бараме сина боја без зелена и жолта боја.
 • Кога не сте сигурни дека имате чиста боја, ова треба да се провери. Потребно е малку да се истури на палетата и да се додаде малку бело, што помага да се види вистинскиот состав на пигменти. Црвената боја треба да стане розова, а сината боја ќе се претвори во сина боја.

2. Следно треба да се меша, чисто црвено со сино. Еднакво количество на сина и црвена боја, истурете на палетата и користете четка за да ги мешате добро и да добиете виолетова богата нијанса.

 • За да создадете виолетова боја која ќе биде многу слична на виолетова, мора да додадете дополнителна сина боја.
 • Ако додадете повеќе црвена боја, тогаш ќе видите пурпурна боја со розова темна боја.


Ако додадете повеќе црвена боја, тогаш ќе видите пурпурна боја со розова темна боја

 1. Неопходно е да додадете бела боја. Не е важно како сте: од сина, црвена или магента, ако има потреба, можете да ја осветлите и да направите посветла ако додадете бела боја. Прво треба да додадете мала количина на боја, а потоа промешајте ја за да ја добиете саканата нијанса. Ако додадете иста количина бела на виолетова боја, добивате пастелна боја.
 2. Додај црна боја. Ако додадете црн во виолетова боја, може да ја направите бојата подлабоко, имено богата темно виолетова боја. Неопходно е да се меша во мали делови за да не се добие премногу темна боја, бидејќи подоцна ќе биде тешко да се врати оригиналната нијанса.
 3. Мешање бело и црно. Оваа комбинација ќе даде лаванда-сива боја, додека сенката ќе зависи само од вас. Бојата на лаванда, можно е да се даде розова нијанса, затоа што треба да додадете црвена и магента или виолетова боја - со додавање цијан или сина боја.

Кога мешате бои, треба да следите неколку правила:


 • Ако треба да ја извадите бојата од контејнерот, секогаш треба да употребувате чисти садови или мала садови за да не ја расипете чистата нијанса. Оттогаш не може да се користи како во чиста форма, така и за мешање, бидејќи може да се добие непредвидлив резултат;
 • За да се добие посакуваната боја, експертите советуваат внимателно да се мешаат бојата. Ова се должи на фактот дека секогаш постои можност да се додадат повеќе бои, но веќе е невозможно да се отстрани.
 • Исто така запомнете дека сите бои треба темелно да се измешаат додека не се формира униформа сенка, па дури и компоненти не треба да се оставаат на работ на контејнерот. Инаку, во текот на времето, ѕидови и други внатрешни елементи или цртање може случајно да се закачите на работ од контејнерот и со тоа да ставите валкано место на третираната површина.
 • И последната сенка мора да се провери не само на палетата, туку и на површината на која се планира да се применува бојата.

Многу уметници се соочуваат со таква ситуација, кога цевката со саканата боја завршува и е незгодно или едноставно мрзеливо да отиде во продавницата. Како да излезеш од оваа ситуација? Излезе дека можете да ја добиете саканата нијанса со мешање на одредени бои. Треба да се знае само што боите треба да се мешаат за да се добие пурпурна или друга недостасува сенка. Многу сликари од училиште знаат дека пурпурот и многу други бои се секундарни, а можете да ги добиете со мешање на основните бои. Во овој случај, црвено и сино.

Четка треба да се нанесе на палетата малку црвена боја. Откако ќе исплакнете четка, земете сино и внимателно мешајте бои. Исто така, секој професионален уметник знае какви бои треба да се мешаат за да се добие пурпурна посветла сенка. За ова се зема не црвена, туку розова боја. По мешањето на палетата, можете да нанесете боја на платно, прилагодувајќи ја бојата со додавање на една или друга сенка.

По мешањето на палетата, можете да нанесете боја на платно, прилагодувајќи ја бојата со додавање на една или друга сенка

Дали има други совети за тоа кои бои се мешаат за да станат пурпурни? Навистина, можете да направите поинаку: треба да земете виолетова боја и да ја мешате темелно со бело. Не заборавајте да ја исплакнете четката секогаш кога ја менувате бојата. Со менување на количината на бела боја, можете да ја добиете саканата нијанса со различни степени на интензитет. Треба да се напомене дека виолетова дава каква било скала кога се меша со црвена боја. Секој уметник во акциите секогаш има голем избор на бои и нијанси, па обидете се да го мешате кобалт црвено, сино (сина) ултрамарин и фталоцијанин сино. Тоа ќе излезе интересен повеќе смирен и придушен. Исто така можете да измешате црна боја со црвена ализаринска боја. Ќе добиете малку темно виолетова гама со чиста и убава боја.

Кога детето привлекува, тој секогаш прашува кои бои се мешаат за да се добие пурпурна сенка или некој друг, и дефинитивно треба да му се помогне во тоа. Можеби тој ќе биде професионалец во иднина и ќе го привлече неговиот татко или мајка. Малите деца секогаш сакаат да се мешаат со нешто, и нека бидат бои. Знаејќи кои бои да се мешаат за да се добие виолетова или друга сенка ќе им помогне на вашето дете не само да се забавува со експерименти, туку исто така да го развие својот естетски вкус. Еден ден, можеби уметниците ќе се консултираат со него кога цртаат слики. Впрочем, многу од нив се во состојба совршено да ги прикажат контурите, но имаат тешкотии со изборот на боја.

Прашањето за тоа кои бои треба да се измешаат за да се плаши обично го бараат непрофесионалци, бидејќи вистинските уметници знаат дека оваа гама е основна и не може да се добие во чиста форма со мешање на некои нијанси. Многумина веруваат дека може да се мешаат жолто и зелено за да стане сино, но ова не е вистина. Мешавина од овие две бои нема да даде сина, туку светло зелена боја. Но, ако се обидете да земете многу сини и малку виолетови, тогаш можете да уживате во убава синкава нијанса во вашиот цртеж.

Во детството сакавме да експериментираме, создавајќи во процесот на цртање на оригинални слики, сликајќи ги во невообичаени бои, кои не ги имавме во палетата. Во исто време, многумина не размислувале за фактот дека комбинацијата на бои произведувала една или друга сенка. Всушност, постојат многу опции, главната работа е да се знае кои тонови треба да се измешаат за да се постигне посакуваниот резултат. Ајде да дознаеме како да се добие пурпурна боја при мешање на бои.

Дури и ако претпоставиме дека за да станеме виолетова, ни треба црвено и сини тонови , тогаш, мешајќи ги, нема да го постигнеме посакуваниот резултат. Резултатот е валкан сива боја што во некои случаи наликува на пурпурна, а во други - црвено.

Сето ова се должи на фактот дека црвената боја преовладува над синото, па затоа се појавува кога се меша во поголема мера. Ако црвено или зелено се додава во сина боја, тогаш сината ќе доминира. Како резултат на тоа, не се добива посакуваната нијанса на пурпурна боја.

Што да се направи во таква ситуација, користејќи го она што микс за да се постигне саканата боја?

Совет: пред процесот на мешање, осигурајте се дека бојата нема додадени додатоци во боја - треба да биде чиста, без странски нечистотии. Ако имаш пурпурен тон со сива нијанса како што беше претходно наведено, причината лежи во слабиот квалитет на бои, дури и ако изгледаат чисти.


Ако имаш пурпурен тон со  сива нијанса  како што беше претходно наведено, причината лежи во слабиот квалитет на бои, дури и ако изгледаат чисти

За да одредите дали користите висококвалитетна боја или не, препорачуваме да се употреби варосуване. На лист од бела хартија, нанесете капка црвено и сино мастило посебно. Од погоре, додадете капка бела боја. Доколку црвеното црвено и сино се претвори во тиркизна боја, тогаш бојата е со слаб квалитет, бидејќи розовата и сината треба да се изведуваат од црвена и сина боја.

Не плашете се да експериментирате, бидејќи понекогаш дури и со комбинација на стандардни и примитивни бои може да се постигне неверојатна нијанса. На пример, можете да добиете прекрасен пурпурен тон благодарение на жолта, кафеава, црвена и сини бои . Можете да го замените кафеаво со црно. Главната работа е да се одржи точниот дел.

Комбинирање различни опции нијанси на оригиналните тонови, можеме да добиеме виолетова боја со различна сатурација. Треба да се забележи дека црвеното треба да има повеќе ладна сенка бидејќи топла боја изгледа повеќе како портокалова, па како резултат на тоа, кафеава може да излезе.

Голема количина сина боја ќе ви овозможи да добиете потемна пурпурна боја, во близина на јоргованот.


Ова не е единствената опција со која можете да добиете навистина прекрасна виолетова боја. Алтернативно, за да се постигне резултат, може да се меша сина, црвена и тиркизни бои , итн.

Како да излезеш од оваа ситуација?
Дали има други совети за тоа кои бои се мешаат за да станат пурпурни?
Што да се направи во таква ситуација, користејќи го она што микс за да се постигне саканата боја?

Новости

Как ухаживать за лицом после 30 лет: список запретов


Как ухаживать за собой


Как заставить себя начать ухаживать за собой?
Каждый вкладывает свой смысл в понятие " ухаживать за собой ". Вот мне исполнилось 30 лет и я расширяю это понятие. Я также как и Вы не особо люблю уход: не люблю краситься (честно, и не люблю) - моя

Вера Брежнева о своих секретах красоты
Талантливая певица, русская Брижит Бардо и самая стильная и сексуальная женщина России, безусловно, одна из ярчайших звезд современной русской эстрады – красавица Вера Брежнева в свои 34 года потрясающе

Лучшие советы по уходу за собой для девушек
Как всегда оставаться красивой даже в самых сложных ситуациях и тратить гораздо меньше времени и сил на уход за собой, но при этом всегда оставаться привлекательной? Если вы хотите знать ответы на эти

15 лучших средств по уходу за собой
Как почувствовать себя королевой, если с утра приходится тщательно маскировать прыщи, а к вечеру невозможно от усталости стоять на ногах? Попробуйте бороться с проблемами «домашними» средствами. Если

Как ухаживать за собой во время беременности
Как остаться красивой, не навредив при этом малышу. Уход за телом Сейчас самое время сделать ставку на увлажнение кожи. При этом помните, что ваш организм стал более восприимчивым

Натуральный уход за собой: красота и здоровье
Привет, дорогие читательницы! В последнее время моя жизнь наполнена совершенно волшебными знакомствами — вдохновляющими, помогающими открыть в себе что-то новое, чему-то научиться. Сегодня расскажу

Бюджетные аптечные средства по уходу за лицом. - Семейный портал Family-and-i: Все о семье, детях и не только.
Ухаживая за своим лицом и при этом, используя недорогие бюджетные аптечные средства, можно достигнуть очень заметного положительного результата. В этой статье мы подробно расскажем, что это за средства

Как правильно ухаживать за собой
Большое количество женщин категорически отказывается ухаживать за собой, объясняя это недостатком средств и времени. Такие дамы жалуются на отсутствие личной жизни и внимания со стороны мужчин. А между

 • Оформление торжеств
  21.11.2014
  Оформление торжеств

  Оформление мероприятий цветами и декорация тканью: свадьбы, юбилеи, торжества, корпоративные вечеринки, выставки, конференции, семинары, презентации.Правильная организация праздников и планировка работы для Вас и Ваших сотрудников — это залог успешного развития бизнеса. Мы предоставим полный комплекс услуг по оформлению специальных мероприятий любого масштаба. Опыт наших проектов по-своему индивидуален. Мы готовы предложить именно... 
  Читать полностью

Статьи о цветах
 • Свадебные букеты
  Свадебные букеты

  Безумное счастье воссоединения в браке, прекрасная церемония, счастливые лица гостей… Несомненно, свадьба... 
  Читать полностью

 • Роль и значение цветов в нашей жизни
  Роль и значение цветов в нашей жизни

  Еще с давних времен цветы в жизни людей играли огромную роль. Они всегда ассоциировались с любовью, радостью, хорошим... 
  Читать полностью

 • История цветов
  История цветов

  Искусство украшать живыми цветами, листьями, ветками, плодами и другим декоративным материалом праздничные процессии,... 
  Читать полностью

 • Цветочные традиции в Европе
  Цветочные традиции в Европе

  В Западной Европе в XIV в. распространилась мода на ароматы, а вместе с ней и на небольшие букетики из пахнущих цветов.... 
  Читать полностью

 • Цветы для свадьбы
  Цветы для свадьбы

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. Букет из белых роз тонко подчеркнет красоту... 
  Читать полностью

 • Цветочный этикет
  Цветочный этикет

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. При этом очень важно соблюдать цветочный... 
  Читать полностью