Изгореници како заштитна реакција на УВ-стрес. Боја на кожата и меланин, тен и меланом


Човечката кожа е сложена организирана целуларна заедница, каде што секоја клетка ја извршува својата задача, тесно интеракција едни со други. Бојата на кожата се определува со содржината на пигменти во различни клетки од нејзините ткива, но водечката улога ја игра меланинот на епидермисот, највисокиот слој на кожата. Се наоѓа во два вида клетки: кератиноцити и меланоцити. Без директна изложеност на УВ зраци, кожата има генетски својствена боја на секој од нас: условно бела, жолта, црвена, кафеава или црна. Во белата раса во епидермисот има најмалку износот на меланин, а црно - најголемо. Меланин не ја одредува само бојата на нашата кожа, туку е и многу ефикасен УВ филтер.

ТИПОВИ НА КОЖА ОД ФИТСПАТРИКУ. Фицпатрик класификацијата на типовите на кожа е најпознат и можеби најуспешен во целата историја на интересот на човештвото во врска со бојата на кожата и тен. Томас Б. Фицпатрик, професор на Медицинскиот факултет во Харвард, ја разви оваа класификација во 1975 година. Според тоа, целото човештво е поделено на шест фотонипови, кои се одредени од директната врска помеѓу бојата на кожата или содржината на константна количина на меланин во епидермисот и ефективноста на тен - дополнителна привремена количина на меланин.

Одлучувачки фактор во описот на секој фототип е бојата на кожата. Границите на фотонипови се условени. Главниот заклучок: луѓето со потемна кожа се забрзаат побрзо и согоруваат помалку.


.

Тип I - келтски. Кожата е многу бела, често со пеги, светло-црвена или многу руса коса; очите се светло сини или зелени. Најголем ризик од изгореници, речиси без тен.

Тип II - германски или нордиски. Кожата е бела, пеги малку или воопшто не. Косата е светлина, различни нијанси. Очите се сини, сиви, зеленикави. Сончеви изгореници слаби, висок ризик од изгореници.

Тип III - Централна Европа. Кожата е светлина, без пеги. Коса од средна русокоса до темна русокоса, од среден кафеав до темни костен. Очите од светло-кафена до темно кафеава, сиво-зелена, темно зелена. Постои ризик од изгореници од изгореници, но загадувањето е добро формирано и кожата може да добие прилично темни тен.

Тип IV - медитеранска или јужна Европа. Кожата е темна, маслинка. Косата е темна, различни нијанси. Браун очи. Кожата брзо се стекнува со мазна, бронзена тен, ретко се појавуваат изгоретини од сонце.

Тип V - Индонезиски или Среден Исток. Кожата обично е темна со жолтеникава нијанса. Косата е многу темна, често црна. Очите се темно кафеави, поблиску до црно. Кожата брзо се затемнува на сонце, веројатноста за појава на изгореници од сонце е скоро отсутен.

Тип VI - Афроамериканец. Кожата е многу темна, кафеава или црна. Косата и очите се црни. Овој тип го има највисокото ниво на меланин во кожата (домородното население на африканскиот континент). Изгореници не се случуваат. Тан на црна кожа е речиси невидлив..

ЗАШТИТА Е ЗАШТИТЕН ОДГОВОР ВО УФ-СТРЕС. Тропањето се јавува како дополнителна пигментација на кожата како резултат на зголемена синтеза на меланин како одговор на опасната изложеност на ултравиолетовите зраци. Проблемот е во тоа што не се појавува како превентивна заштита од УВ зраците, туку како одговор на "СОС" сигналите на клетките на кожата за нивната директна штета или од УВ зраците или од слободните радикали, чиј број се зголемува кога се наоѓаат на отворено сонце во кожата.

Прекумерното изложување на сончевото зрачење ја доведува кожата до тежок оксидативен стрес и сериозно оштетување на клеточните и меѓуклеточните витални структури, а само тогаш се појавува изгореници од сонце, како и желбата на заедницата на клетки на кожата за да се спречат понатамошните деструктивни ефекти на сончевото зрачење врз нашето тело и да нè заштити од пенетрацијата на штетните UVA и UVB зраци од сонцето УВБ спектар.

Значи тен воопшто не е знак за убавина и здравје, напротив, тоа е доказ дека нашето тело претрпело сериозна штета, за жал, често непоправлива.

Сакате ли да знаете за негативните последици од акцијата на УВ-зраци врз кожата во доза која предизвикува танцување? Еве една груба листа:

1. Намален имунитет;

2. Брн, дерматитис, алергии

3. Задебелување на родот на слојот со неизбежното зајакнување на површинскиот релјеф;

4. Дехидратација, чувство на сувост;

5. Губење на еластичност и еластичност;

6. Прерано стареење;

7. Рак.

Во согласност со класификацијата Фицпатрик, луѓето со најтемна боја на кожа имаат најмалку ризик од сите овие негативни ефекти на изложеност на отворено сонце, вклучувајќи ја и најлошата работа - рак на кожата. Според статистичките податоци, кај белото население на нашата планета, ризикот од меланом, најмалиген тумор на кожата, е 20 пати поголем од оној на црниот, но не може целосно да се исклучи дури и кај црните Африканци. Затоа е толку важно да се следат одредени правила на однесување ако треба да бидеме на отворено сонце. Овие правила вклучуваат задолжителна употреба на различни сончање со различни степени на заштита од штетните ефекти врз нашето здравје на UVA - и UVB - зраците.
.

ЗАШТИТА НА УФ-КОЖА. Кожата има различни заштитни механизми од штетните ефекти на УВ зраците. Познато е дека со зголемена инсулација на кожата, стратум корнум се губи. Дебелината на материјалот на патот на УВ зраците е исклучително важна за ефикасноста на нивната апсорпција. Така, целосно проѕирно стакло со дебелина од 0,1 мм слободно овозможува во сончевите зраци на целиот УВ спектар, а стаклото со дебелина од 3 мм е транспарентно само за зраците на УВА спектарот и целосно ги апсорбира зраците на УВБ.

Фактот дека кожата се згуснува под влијание на УВ зраците, го штити нашето тело, е прекрасно! Но, не заборавајте за естетскиот ефект на таквата заштита: кожата станува погрубна, поцврста, помалку еластична, релјефот на неговата површина е хетероген, се појавуваат сите негови недостатоци - брчки, пори, неправилности.

Во хидролипидниот слој на површината на епидермисот е уроканска киселина, која доаѓа со пот. Многу помалку е познат како УВ филтер, иако, како меланин, совршено се апсорбира УВ зраци. Но, единствената навистина ефикасна заштита од нивното деструктивно продирање во живите ткива на епидермисот и дермисот е обезбедена само од меланин, кој не само што може да филтрира до 90% од УВ зраците, туку исто така е моќен антиоксиданс.

Меланин Меланин Разн. Човекот има два типа на меланин: еумеланин и феомеланин. "Точни" меланин - со префиксот "еу". Дека тој е еден од најефикасните природни УВ-филтри и антиоксиданти. Има црна и кафеава боја. Едниот со префиксот "feo" е неефикасен. Неговата боја е жолто-црвена.


.

Во согласност со еволутивната теорија, еумеланин се појави кај луѓето по губење на косата на телото, феомеланин е многу постар. Бидејќи лулката на човештвото е Африка, луѓето што стекнале кафеава или црна кожа преживеале еволутивно на овој топол и сончев континент, поради природната селекција за висока содржина на еумеланин. Луѓето со бела кожа честопати починале од меланом, екстремно малиген рак на кожата, како што е случај со албиносот Африканци. Оние кои постепено мигрираа на север, мастерирајќи нови простори за живеење, се најдоа во постудна клима, што доведе до потреба поголемиот дел од годината да носат облека што ги штити од УВ зраци. И од гледна точка на УВ инсолација, атмосферата во умерените ширини е многу повеќе бенигна. Белите луѓе во северните ширини немаа посебна потреба за еумеланин.


.

ДРУГИ ДЕЈСТВИЈА ДА БИДАТ СОВРЕМЕНИ ВО НЕГОВИТЕ ДЕНОВИ. Односот на еу и фео-меланин е индивидуален за секој од нас. Најчесто се феомеланин и практично нема еумеланин во црвени или русолошки белоглави, сини очи (фототип I). Затоа, останете на отворено сонце од сите луѓе што живеат на нашата планета, најопасни за нив. Дополнително, феомеланин произведен од клетките на нивната кожа не е ефикасен за филтрирање на УВ зраците. Квалитетот на eumelanin преовладува во кожата на црните Африканци. Од гледна точка на заштита од УВ зрачење, тие се еволутивно понапредни од членовите на белата раса. Во нашата желба да ја смениме бојата на кожата на потемна за неколку дена, сончање и понекогаш гори на плажа, а не да го достигнеме еволутивното совршенство што природата создава со милиони години, само го нарушуваме нашето здравје во илузорната потрага по сомнителни вредности наметнати од општеството.

ТЕРРИБНО ЛИДЕРСТВО НА СОЛАРНИОТ КОНТИНЕНТ. Директните докази за опасност од изгореници од сонце се статистичките податоци за меланомот - рак на кожата, кој е најстариот малиген кај сите познати - во Австралија. Откако Европејците, слабо заштитени од УВ зраци, ја освоија Австралија и успешно ја развија индустријата на плажа во 20-от век, која продолжува да процвета до ден-денес, овој сончев континент зазеде ужасно прво место на планетата во однос на бројот на меланоми по глава на жител.


.

Значи, дали вреди да гори? Јасно е дека црните Африканци немаат тенденција да се претворат малку повеќе црни. Но, за некое време европејците со бели кожи, имено од средината на минатиот век, се ужасно преокупирани со стекнување на тен - поради некоја причина тие не се задоволни со нивната боја на кожата. Би сакал да размислиме и да сфатиме дека тен не е знак за здравје и убавина, туку заштитна реакција на штетниот и понекогаш неповратниот ефект на УВ зраците врз нашето тело. Можеби, тогаш ќе запреме тен под притисок на јавното мислење, односно да се здобиеме со потемна кожа која не е својствена за нас. И како одговор на прашањето од оние околу вас по одморот кој се одвиваше на море, "Зошто воопшто не сте зеле тен?" Ние ќе одговориме со насмевка: Зошто? Лесна кожа е толку убава! Не помалку од темно.

Прочитајте во овој блог интервју за заштита од сончање со Марина Крючква, преземени од главниот уредник на интернет ресурс LookBio Татјана Лебедева.

Марина Крючкова

Сакате ли да знаете за негативните последици од акцијата на УВ-зраци врз кожата во доза која предизвикува танцување?
Значи, дали вреди да гори?
И како одговор на прашањето од оние околу вас по одморот кој се одвиваше на море, "Зошто воопшто не сте зеле тен?
Quot; Ние ќе одговориме со насмевка: Зошто?

Новости

Как ухаживать за лицом после 30 лет: список запретов


Как ухаживать за собой


Как заставить себя начать ухаживать за собой?
Каждый вкладывает свой смысл в понятие " ухаживать за собой ". Вот мне исполнилось 30 лет и я расширяю это понятие. Я также как и Вы не особо люблю уход: не люблю краситься (честно, и не люблю) - моя

Вера Брежнева о своих секретах красоты
Талантливая певица, русская Брижит Бардо и самая стильная и сексуальная женщина России, безусловно, одна из ярчайших звезд современной русской эстрады – красавица Вера Брежнева в свои 34 года потрясающе

Лучшие советы по уходу за собой для девушек
Как всегда оставаться красивой даже в самых сложных ситуациях и тратить гораздо меньше времени и сил на уход за собой, но при этом всегда оставаться привлекательной? Если вы хотите знать ответы на эти

15 лучших средств по уходу за собой
Как почувствовать себя королевой, если с утра приходится тщательно маскировать прыщи, а к вечеру невозможно от усталости стоять на ногах? Попробуйте бороться с проблемами «домашними» средствами. Если

Как ухаживать за собой во время беременности
Как остаться красивой, не навредив при этом малышу. Уход за телом Сейчас самое время сделать ставку на увлажнение кожи. При этом помните, что ваш организм стал более восприимчивым

Натуральный уход за собой: красота и здоровье
Привет, дорогие читательницы! В последнее время моя жизнь наполнена совершенно волшебными знакомствами — вдохновляющими, помогающими открыть в себе что-то новое, чему-то научиться. Сегодня расскажу

Бюджетные аптечные средства по уходу за лицом. - Семейный портал Family-and-i: Все о семье, детях и не только.
Ухаживая за своим лицом и при этом, используя недорогие бюджетные аптечные средства, можно достигнуть очень заметного положительного результата. В этой статье мы подробно расскажем, что это за средства

Как правильно ухаживать за собой
Большое количество женщин категорически отказывается ухаживать за собой, объясняя это недостатком средств и времени. Такие дамы жалуются на отсутствие личной жизни и внимания со стороны мужчин. А между

 • Оформление торжеств
  21.11.2014
  Оформление торжеств

  Оформление мероприятий цветами и декорация тканью: свадьбы, юбилеи, торжества, корпоративные вечеринки, выставки, конференции, семинары, презентации.Правильная организация праздников и планировка работы для Вас и Ваших сотрудников — это залог успешного развития бизнеса. Мы предоставим полный комплекс услуг по оформлению специальных мероприятий любого масштаба. Опыт наших проектов по-своему индивидуален. Мы готовы предложить именно... 
  Читать полностью

Статьи о цветах
 • Свадебные букеты
  Свадебные букеты

  Безумное счастье воссоединения в браке, прекрасная церемония, счастливые лица гостей… Несомненно, свадьба... 
  Читать полностью

 • Роль и значение цветов в нашей жизни
  Роль и значение цветов в нашей жизни

  Еще с давних времен цветы в жизни людей играли огромную роль. Они всегда ассоциировались с любовью, радостью, хорошим... 
  Читать полностью

 • История цветов
  История цветов

  Искусство украшать живыми цветами, листьями, ветками, плодами и другим декоративным материалом праздничные процессии,... 
  Читать полностью

 • Цветочные традиции в Европе
  Цветочные традиции в Европе

  В Западной Европе в XIV в. распространилась мода на ароматы, а вместе с ней и на небольшие букетики из пахнущих цветов.... 
  Читать полностью

 • Цветы для свадьбы
  Цветы для свадьбы

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. Букет из белых роз тонко подчеркнет красоту... 
  Читать полностью

 • Цветочный этикет
  Цветочный этикет

  В нашей жизни ни одно торжественное событие не обходится без цветов. При этом очень важно соблюдать цветочный... 
  Читать полностью